Achtergrondinformatie

BEKIJK DE ACHTERGRONDINFORMATIE EN DOWNLOADS VAN EN OVER DE MAT

Achtergrondinformatie en downloads over De Mat

Met enige regelmaat staan wij met Bureau De Mat in de media of zijn er publicaties over ons of onze methode, zowel offline als online. Je vindt ze op deze pagina.

De Mat app is

BESCHIKBAAR !!

 

Met deze app kun je interactiesituaties oefenen,

zoals we dat in de praktijktrainingen ook doen, waar je maar wilt!

 

De app is geschikt voor iOS en Android.

 

 

Download hier de app voor Android

          Download hier de app voor iOS

De Mat helpt in onderzoek “project Peer2Peer”:
Wat de meerwaarde van de combinatie familielid/hulpverlener kan zijn.

 

Ypsilon startte in samenwerking met Bureau de Mat en met steun van ‘In Voor Mantelzorg’, de stichting Interactie en Samen Sterk zonder Stigma een proeftuin om openheid hierover te bevorderen en de instelling familievriendelijk te maken. In het project Peer2Peer volgden 8 professionals van 3 instellingen
(GGZ Friesland, GGZ Pro Persona en het Vincent van Gogh instituut) workshops en een training waarin het inzetten van eigen ervaringen centraal stond. Voorwaarde is dat deze GGZ-medewerkers steun krijgen van directie en management.

Publicatie Dennis Verwoert:
Ik sta in het rood

 

Overbelasting bij mantelzorgers van personen met dementie komt vaak voor. Het is daarom ook dat de behandeling bij dementie bestaat uit een systeemgerichte benadering gericht op de wensen, behoeften en mogelijkheden van de patiënt en zijn naaste. Een overbelaste mantelzorger kan invloed hebben op de kwaliteit van leven van de persoon met dementie. Gezinsinterventies leiden tot een reductie van symptomen en belasting van gezinnen, hetgeen resulteert in een hogere kwaliteit van leven voor de patiënt en mantelzorger. Dit artikel omvat een gevalbeschrijving waarin de gezinsinterventies, gezinsbehandeling en individuele gesprekken gericht zijn op de mantelzorger. In de interventies wordt gebruik gemaakt van onderdelen uit de familietraining ‘de Mat’. De interventies zorgen voor inzicht en handvatten bij de mantelzorger waardoor de mantelzorgbelasting afneemt en de kwaliteit van leven van de patiënt toeneemt.

Onderzoeksrapport:
De relatie tussen behandelduur en behandelsucces in de GGZ

 

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft Celsus, academie voor betaalbare zorg gevraagd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het ‘afschalen’ van behandelingen in de specialistische GGZ: het verminderen van de totale behandeltijd per patiënt zonder verlies van effect van de behandeling. Doel is in kaart te brengen wat bekend is over de relatie tussen de duur van de behandeling en de kans op een succesvolle uitkomst in de specialistische GGZ. De achterliggende gedachte is dat sommige behandelingen te lang doorgaan zonder dat daarmee nog (substantiële) gezondheidswinst wordt geboekt. In een situatie van budgettaire schaarste kan dit andere behandelingen met een hogere kosteneffectiviteit en gezondheidswinst ‘verdringen’.

Proefschrift Maarten Smeerdijk:
Motivational Interviewing and Interaction Skills Training for parents to change cannabis use in young adults with recent-onset schizophrenia- a randomized controlled trial

 

. Cannabis use by people with schizophrenia has been found to be associated with family distress and poor clinical outcomes. Interventions to reduce drug use in this patient group have had limited efficacy. This study evaluated the effectiveness of a novel intervention for parents of young adults with recent-onset schizophrenia consisting of family-based motivational interviewing and interaction skills (Family Motivational Intervention, FMI) in comparison with routine family support (RFS).

Wil je een persoonlijk opleidingsadvies?

Heb je nog vragen over deze training of wil je een persoonlijk opleidingsadvies? Bel dan 085 – 060 22 05 of gebruik ons contactformulier.
We helpen je graag beter te worden.